پایان نامه با موضوع فلسفه بیعت و اهمیت آن در خطبه غدیر
چکیده
پژوهش حاضر با عنوان فلسفه بیعت و اهمیت آن در خطبه غدیر با هدف بررسی و تحلیل بیعت و نقش و اهمیت آن در خطبه غدیر شکل گرفته است.
سؤالی که در این پژوهش مطرح می شود این است که بیعت چیست و مطرح نمودن آن در خطبه غدیر چه اهمیتی دارد.
برای روشن نمودن اهمیت بیعت در خطبه غدیر ، ابتدا بیعت در آیات ، روایات و کتب تاریخی بررسی شده است تا ماهیت بیعت به خوبی روشن شود و سپس نقش و اهمیت آن در خطبه غدیریه رسول خدا(صلی الله علیه وآله وسلم) مورد توجه قرار گرفته است.
جهت مشخص نمودن ماهیت بیعت و اهمیت آن در خطبه غدیر از حدود 200 کتاب از جمله کتب تفسیری اعم از شیعه و سنی، متقدم و متاخر ، کتب روایی ، تاریخی ، اخلاقی ، عقاید و … استفاده شده است. روش پژوهشی در این تحقیق بر اساس نگرش تاریخی است زیرا به بررسی بیعت و خطبه غدیر پرداخته شده است که دو موضوع تاریخی هستند. بر اساس راهبرد تحلیلی است ، زیرا به تحلیل بیعت در فراز های مختلف خطبه غدیر پرداخته است و بر اساس راهکار ، کتابخانه ای است زیرا از کتب تألیف شده در ارتباط با غدیر و بیعت در این پژوهش استفاده شده است .
نتیجه حاصل شده از این پایان نامه این است که بیعت یک عقد قرارداد معمولی نیست بلکه یک عهد الهی است که از سابقه تاریخی نیز برخوردار است.لذا هنگامی که بیعت در خطبه غدیر مطرح می شود عهد الهی با ولایت است و اتمام حجتی بر مردم تمام اعصار نسبت به ولایت ائمه معصومین (علیهم السلام) است. اما این بیعت موجب مشروعیت بخشیدن به حکومت ائمه و نایبان ایشان نمی شود بلکه تنها قدرت اجرایی را برای ائمه و نایبان ائمه حاصل می کند.
انقلاب اسلامی نیز زمینه ساز حکومت جهانی حضرت مهدی(عج الله) است لذا بیعت با ولی فقیه که نایب امام زمان(عج الله) است باعث می شود مردم آمادگی لازم را برای بیعت با امام زمان(عج الله) پیدا کنند.
واژگان کلیدی : غدیرخم ، بیعت ، خطبه غدیر، ولایت ، امامت، تولی ، تبری
ف.فرحزادی