سیره اجتماعی پیامبر اعظم
با توجه به شخصیت والای پیامبر اسلام6 به عنوان اسوه حسنه بررسی سیره پیامبر اعظم6 همواره نیاز به کاوش و بررسی داشته و دارد. این تحقیق در جهت بررسی سیره اجتماعی پیامبر6 سعی داشته تا مصادیقی از الگوهای رفتاری منطبق بر شخصیت پیامبر6 را بیان نماید تا در نهایت طرحی عملیاتی و کاربردی حاصل شود.
سیره پیامبر6 نشأت گرفته از کلام وحی است و نه تنها پیامبر به مصداق آیه سوم سورۀ نجم«لاینطق عن الهوی» سخنی از روی هوی و هوس نگفته است، بلکه عملی را غیر از آنچه خداوند آن را به او فرمان داده، انجام نداده است. رفتار پیامبر اسلام چنان روشن و هماهنگ است که گویی نه در چهارده قرن قبل بلکه در همین قرن واقع شده است. به همین علت این تحقیق با توجه به ضرورت اثبات اصل فرازمانی و جامع بودن شخصیت پیامبر6 سعی کرده به ارائه الگویی کامل به تمدن بشری بپردازد.
از آنجایی که شناخت رفتارهای فردی و اجتماعی هر شخص تا حد زیادی به شناخت اوضاع و احوال جامعه وی وابسته است، ما نیز در این تحقیق ناگزیر از اشاره مختصر به اوضاع و احوال اجتماعی جزیرۀالعرب و رویدادهای زندگی پیامبر6 نمودهایم.
سپس به رفتار و منش اجتماعی حضرت محمد مصطفی6 در دو دوره قبل از بعثت که عصر جهالت بوده پرداخته شده تا ویژگی های برجسته ایشان در آن دوره مشخص شود، سپس دوره بعداز بعثت بررسی شده تا رفتار اجتماعی ایشان در مدتی که به عنوان منجی و آخرین پیامبر الهی بودند، نمایان شود.
از نتایج مهم این تحقیق میتوان به ارائه الگوی رفتاری منحصر به فرد پیامبر6 اشاره کرد که ضمن روشن نمودن زوایای ابعاد شخصیت آن اسوه کامل و لحاظ نمودن آن در عصر که امواج ضاله و تیرهای زهرآگین دشمنان بشریت همه صفات نیکوی انسانی را بویژه در نسل جوان نشانه رفته است بتواند با لحاظ نمودن بخشهایی از این تجربه گرانقدر انسانی بسیاری از نگرانیهای فراروی بشر امروز را مرتفع سازد.
منابع مورد استفاده در این تحقیق عمدتاً از منابع کتابخانهای که شامل کتب معتبر بوده و سایتهای اینترنتی مرتبط با موضوع و نرم افزارهای مرتبط استفاده شده است.
کلید واژه: اسلام، اجتماع، اعظم، پیامبر، سیره، رسول، روایت، قرآن.
ز . یوسفی