دين و معنويت در تربيت كودك
هر تربيتي كه جنبه ديني و يا مايه ديني ندارد ناقص و صوري و بيدوام است و آنچه ميتواند نقش ظاهري رفتار و حالات را قوام و اساس بخشد اعتقاد و ايمان ميباشد خلق و سيرت ميباشد. دين و معنويت در تربيت كودك است كه ميتواند نجاتبخش حيات فردي و اجتماعي انسان باشد. هدف و غايت و خط سير در تربيت، با معنا شدن انسان و مستقل و آزاده شدن آن و بر درستيها و راستيها تكيه كردن او و هدف صالح براي زندگي داشتن و فرزند صالح تحويل جامعه دادن است.
سعادت و كمال حقيقي انسان در گرو شناخت درست و كامل و واقعبينانة خويش است و اين شناخت بايد بوسيلة مربي آزموده و دلسوز پرورش يابد.
شكوفا شدن مجموعة ملكات نفساني و خصايص روحي و فضايل و صفات عالية انساني كه به صورت ملكات راسخه در نفس درآمده كه مهمترين ثمرة تربيت صحيح ميباشد، به عهدة مربي يعني پدر و مادر قرار داده شده است. والدين تأثيري بس فوقالعاده در فرزندان داشته و در قبال آفريدگار خويش و فرزندان و اجتماع مسئوليتي خطير دارند. حدود نود درصد از دوران كودكي و اوايل نوجواني كه از حساسترين دوران شكلگيري شخصيت انسان است با پدر و مادر و همراه با اعمال و رفتار و گفتار و اخلاق و روحيات نيك و بد آنان و در زير چتر حمايت و در تحت نظارت و سرمشق آنان سپري ميشود. تأثير خانواده در كودك و نقش آن در سازندگي فرد و جامعه و در جميع امور فرهنگي، اجتماعي و اخلاقي بسيار مهم و عظيم است. اين پدر و مادر هستند كه فرزند را صالح يا فاسد به بار ميآورند. آنان وسيلهاي براي انتقال آداب، اخلاق، رسوم و سنتهاي صحيح يا غلط به فرزندان خويش هستند و حتي عقايد فرزندان از عقيدة پدر و مادر نشأت ميگيرند.
خداوند تربيت فرزند را بر عهدة پدر و مادر قرار داده و او را مسئول اين امانت الهي قرار داده است. پس بايد در حفظ اين امانت كوشا و صابر باشند.
در اين پاياننامه دوره هفت سال اول زندگي كودك يعني دورة اميري و فرمانروايي كودك كار شده است و من از منابع اسلامي و در بعضي از موارد از منابع خارجي استفاده كردم.
بعضي از كتابهايي كه در اين تحقيق راهنماي من بودهاند از جمله: عشق برتر- ريحانه بهشتي - پدر و مادر، معلم مرا تربيت كن - كتب حديثي مثل بحارالانوار - اصول كافي و…. و كتب خارجي مثل روانشناسي رشد اثر دكتر توماس ليكونا و غيره…
در اين تحقيق به سؤالات والدين در زمينه تربيت و موضوع و اهداف آن پاسخ داده ميشود و در زمينههاي ازدواج، چگونگي تشكيل نطفه و تأثير دين در آن و دورة بارداري و تغذية مادر و شيرخوارگي كودك بحث ميشود و درباره رفتارهاي مختلف كودك و چگونه برخورد كردن با اين رفتارها در حيطه تربيت مذهبي بحث ميشود كه از جمله ترس، حسادت، كمرويي، اضطراب و لجاجت و علت ضعفهاي تربيتي عنوان ميگردد.
واژگان كليدي: دين - مفهوم تربيت - هدف تربيت - موضوع تربيت - حس مذهبي - اضطراب - كمرويي - ترس - تشويق و تنبيه.
مرحومه مریم دولتی .
شادی روحشون فاتحه ای نثار کنید