هدیه هایی برای مصرف نشدن
داشتم یه مطلبی میخوندم دربارهی ازدواج و آداب و رسومش در کشور لبنان؛ توی مطلب نوشته بود که” بعضی عروس دامادها می روند یک مغازه و به مغازه دار لیست میدهند با اسم خودشان و میگوند ما این یخچال و این گاز و این اطو و این کولر و … انتخاب کردیم، هر فامیلی از ما آمد لیست را بهش بده تا هر کدام را خواست بخرد. در این صورت لوازم گران را چند نفر روی هم پول می گذارند و با هم می خرند. مغازه دار هم یک کارت زیبا به آنها می دهد که به عنوان کادوی عروسی به عروس و داماد می دهند و مشخص می شود آنها یکی از لوازم لیست مورد نظر را به عنوان هدیه خریده اند. برخی هم داخل کارت عروسی مینویسند هدایای شما را به شماره حساب فلان میپذیریم. هر کسی بخواد میرود و هر مقدار که درنظر داشته باشد به بانک میدهد و بانک هم آنرا میریزد به حساب عروس و داماد و یک کارت تبریک به اسم واریز کننده صادر میکند تا در مراسم به عروس و داماد تقدیم شود.”
فکر کردم که چقدر خوب بود اگه این عادت و رسم لبنانیها توی کشور ما هم جا میافتاد و مردم برای هدیه دادن به عروس و داماد از این شیوه استفاده میکردن؛ با انجام این کار هم به خانواده عروس (در کشورهای عربی خانواده داماد) برای خرید جهیزیه و لوازم منزل خیلی سخت گرفته نمیشود، هم عروس و داماد لوازم خانه و هدیههایشان را با سلیقه خودشان تهیه میکنند و یکسری هدیهی بعضا بیفایده و برخلاف سلیقهشان رو دستشون نمیمونه!
توی ایران خودمون خیلیها روز پاتختی یا همون شب عروسی هدیههایی مثل ساعت دیواری و ظروف چینی و بلور و اینها میدند که خیلی وقتها با سلیقه عروس و داماد جور در نمییاد یا استفاده کاربردی نمیتونن ازش بکنند یا مثل همونها را خودشان قبلا خریدن و برای همین آن هدیهها دست نخورده باقی میمونند تا وقتی عروس و داماد بخواند برن جائی مهمونی و آنها را ببرند هدیه! بعضی از این وسائلها هستند که شاید دست خیلیها چرخیده باشه و هدیه شده باشه، بدون اینکه استفاده ای ازشون شده باشه! البته امیدوارم تو این چرخشها وسیله به دست هدیه دهنده اولی که خودش آن را خریده، نرسه
البته چندسالی هست که توی ایران (حداقل تهرانی که من دیدم) خیلیها به جای هدیه دادن کالا به عروس و داماد، یه مبلغی پول بهشون میدهند (اگه سکه باشه که بهتر:) که به نظرم این هم رسم خوبیه که هم از اسراف شدن خیلی هدیهها جلوگیری میکنه هم کمک خوبیه برای عروس داماد.
آداب و رسوم و عادتهای زیادی در مراسم ازدواج (از خواستگاری تا فرزنددار شدن) بین ما ایرانیها وجود داره که شاید خیلیهاشون غلط و ناصحیح هستند که اصلاحش قطعا توسط خود ما صورت میتونه بگیره، با اینکه مبارزه با عرف و عادتها خیلی سخته.
بقلم بانو مطهری