كرامت انسان در قرآن و روايات
چکیده پایان نامه با موضوع كرامت انسان در قرآن و روايات
موضوع اين پايان نامه كرامت انساني از منظر قرآن و روايات اهل بيت(عليهم السلام) است. اين موضوع اهميت بسياري در سعادت دنيا و آخرت انسان دارد زيرا شناخت و حفظ آن سبب ميشود كه انسان به مقام رفيع خود نزد خداوند پي ببرد و هرگز خود را خوار و ذليل نكند. آنچه در اين هفت بخش بوسيله رجوع به كتب تفسيري و حديثي آورده شده عبارتست از:
ماهیت کرامت. كرامت به معناي بزرگي، شرافت و عزت نفس است و ضد آن لئامت به معناي خساست و پستي فطرت و ذات است. تعريف لئامت به آن جهت آمده كه شناخت هر چيزي از طريق شناخت ضد آن آسانتر است علاوه بر این به بیان تقسیم بندی کرامت بر اساس معیارهای متفاوت پرداخته شده است.
كرامت و ابعاد آن در آيات قرآن كريم كه تنها يك آيه مستقيماً به اين صفت ذاتي انسان اشاره مي كند. آيه ديگري كه در اين قسمت بيان شده، معيار سنجش كرامت را در انسانها بيان مي كند كه همان تقواي الهي است.
كرامت در بيان معصومين(عليهم السلام) كه به صورت تفكيك شده و با توضيح مختصري درباره هر يك از احاديث آمده است.
اسباب كرامت: اين اسباب بيان شده تا با شناخت آنها در حفظشان و به تبعيت حفظ كرامت نائل شويم.
آثار كرامت: بزرگداشت توسط خداوند آثاري را به دنبال دارد كه انسان كامل و كسي كه اين بزرگي را حفظ كرده است حتماً به آن خواهد رسيد و اگر اين بزرگواري را از همان ابتدا به كودكانمان بشناسانيم هرگز آن را از دست نخواهند داد.
موانع كرامت: اين موانع در اصل همان صفات رذيلهاي است كه وجودشان فاسد كننده كرامت است.
آنچه پس از بيان اين مطالب به دست مي آيد اين است كه انسان نزد خداوند جايگاه ويژه اي دارد كه اگر آن را حفظ نمايد هيچ موجودي حتي ملائكه قادر به نزديك شدن به اين مرتبه و مقام نيستند.
واژگان كليدي: كرامت، لئامت، تكريم، تفضيل.
الف . نومیری