سیمای قرآن در نهج البلاغه
چکیده پایان نامه با موضوع سیمای قرآن در نهج البلاغه
قرآن كريم توسط جبراييل امين از جانب خدا بر وجود مبارك رسول اعظم (ص) به دو صورت دفعي و تدريجي نازل شده است . اين كتاب عظيم ذوبطون و داري معاني عظيمي است ، كه در صورت فهم صحيح معاني بلند اين مصحف شريف بشر سعادتمند گشته و به سوي تكامل طي طريق مي نمايد ولذا فهم دقيق آن نيازمندتسلط كامل بربطن ها و معناي آن مي باشد كه از قدرت انسان معمولي خارج است و اين مهم فقط با علم الهي معصومين (عليهم السلام) امكان پذير است .
نهج البلاغه مجموعه سخنان امام علي (ع) است كه با همت بلند سيدشريف الدين رضي (ره)جمع آوري شده است و از آنجا كه امام علي (ع)در دامان وحي تربيت يافته و گنجينه -هاي علوم مختلف هم چون رودي پرآب از دامان اين امام همام سرچشمه گرفته اند ، به جاست كه براي آشنايي با قرآن و فهم كلمات و معاني آن از درياي علوم اميرمومنان كه در نهج البلاغه آمده است بهره مند شويم . ايشان كه خود جلوه و مظهر تام آيات الهي هستند و الفاظ وروح ومحتواي قرآن در وجود ايشان نورافشاني مي كنديقيناً راهبر نمونه اي مي باشند براي رسيدن انسان خاكي به منزلگاه سعادت .
كلام الهي درقالب الفاظ علوي كه در نهج البلاغه جمع آوري شده ارتباط بخش ميان قرآن است با اين كتاب بي بديل .
قرآن و خداشناسي ،پيامبر ومسئوليت نبوت ،امامت اهل بيت معصوم ، عدالت ،و ياد روز قيامت همه از مباحثي هستند كه امير بيان حضرت علي (ع) آنها را با كلماتي وزين و پر عمق خود در نهج البلاغه با استفاده از آيات قرآن توضيح فرموده اند .
حضرت علي (ع) در بياناتشان دسته بندي آيات قرآن را چنين بيان فرموده اند كه :
برخي آيات بيان كننده حلال و حرام ،برخي ديگر مبيّن واجب ومستحب ،برخي بيانگر ناسخ و منسوخ ،رخصت و عزيمت ،خاص و عام ،پندو مثل ، مطلق و مقيد ، محكم و متشابه، مجمل ومبين وغامض مي باشند.
ايشان كه خود قرآن ناطق هستند در ذيل سخنانشان به تفسير برخي از آيات كريمه قرآن نيز پرداخته اند و اينگونه سكوت قرآن صامت را شكسته و با نطق خود گوياي ناطق بودن خويش مي باشند .
محتواي نهج البلاغه كه تنها بخشي از خطبه و سخنان امام در آن گرد آوري شده ، گويي همه كلمات و عبارات قرآنند چراكه ميان علي (ع) و قرآن را نمي توان فاصله اي تصور كرد .
ح.اسلامی