خوف و رجا در قرآن
خوف از جمله حالات نفسانی است که انسان را وادار به حرکت می کند وانگیزه ای قوی برای دوری از گناه می باشد.اساساً کسانی که خوف خداوند در دلشان باشد از هدایت گری ها و دعوت انبیا و اولیای دین بهره می برند ولی در قلب سالك الي الله نبايد خوف صرف باشد؛ بلكه بايد خوف در مقابل رجاءداشته باشد.که رجاء همان انتظار پسندیده ای است که نظر به بسیاری رحمت خدا ست البته بایدهمه ی اسباب و مقتضیات آن فراهم باشد.
هدف از این تحقیق شناخت دو صفت از حالات و مقامات بزرگان وعلماءدین است که به راستی به معرفت ذات اقدس پی برده اند ونامتناهی بودن صفات خدا را دریافته اند،و چگونه است که هر چه معرفت این بزرگان به جلال وعظمت خدا بیشتر می شود این صفات در آنها افزون می گرددو بر اثر داشتن این صفات مقام وجایگاه ویژه ای درآخرت نصیبشان می گردد که در این تحقیق سعی شده جایگاه و صفات خاصی که در قرآن به عنوان پاداش برای این افراد وعده داده شده بیان گردد.
در واقع به این نتیجه رسیدیم که خوف از خدا مرتبه ای از مراتب دین و مقامی از مقامات اهل یقین شمرده می شود و با استفاده از این مقام علما و اولیاء دین به بالاترین سعادت که لقاء خدا و قرب الهی است خواهند رسید. که برای شناخت بیشتر این صفات در ابتدا معنی این صفات رادر لغتشناسی و در ارتباط با واژه های مرتبط بررسی کردیم وبه بیان وجوه مختلفی که ازنظر معنا در قرآن وجود دارد پرداخته سپس منشاء و اقسام این صفات را نوشته و در ادامه به رابطه و نسبت خوف و رجاء و ضرورت همراهی آن دو در انسان پرداختیم ، سپس به آثار وثمرات، همچنین راههای تحصیل این دو صفت اشاره شده است و در نهایت صفات و مراتب و مقامات خائفین که در قران به آنها اشاره شده بیان می گردد. که البته با استفاده از منابع قران ،تفسیر وکتب اخلاقی معتبر سعی کرده ام بر محتوا و عمق مطالب ، بیفزایم.