حيوانات و نشانه های آن در قرآن و سنت
در قرآن كريم در قالب سوره ها و آيات از مسائل مختلف حيوانات با اهداف مشخص سخن به ميان آمده است.
دراين خصوص در 52 سوره و بيش از 154 آيه از حيوانات ذكر شده است.
بيان شيوه زندگي و آشكار نمودن اسرار حيوانات در قرآن كريم گوشه هایی از عظمت خالق هستي مي باشد كه با درك آن توسط انسان به شناخت پروردگار كمك مي كند.
علاوه برقرآن كريم در احاديث و روايات نيز با نگرش خاص به رفتار، خلقت و چگونگي برخورد واستفاده از حيوانات توسط ائمه و بزرگان دين كه به تأسي از قرآن كريم مي باشد در جهت شناخت عظمت پرودگار استفاده شده است.
انسان با توجه به محدود بودن در فضاي مادي براي سير در مسائل كلي؛ جهان بيني، سراي آخرت و… ناگزير است با تكيه بر كلام خدا و گفتار معصومين به شناخت خود، خالق خود و غايت هستي بپردازد و از اين رو ناچار است از نشانه هاي مادي كمك بگيرد و مدل سازي نموده به عمق معاني قرآني به فراخور قدرت درك خود برسد.
با استفاده از آيات و روايات در خصوص زندگي، رموز، و پيچيدگي خلقت حيوانات كه بشر با آنها مأنوس و برايش قابل درك و لمس مي باشند.مي تواند به شناخت عظمت خالق پي ببرد و در عبادت پروردگار كه همانا هدف از خلق انسان بوده است جدي تر شود.
در اين تحقيق كه به روش كتابخانه اي انجام گرفته است با استفاده از آيات و روايات مرتبط با حيوانات و بيان احكام آنها گوياي هدفمند بودن قرآن كريم در ذكر آنها در قالب شرح زندگي، مايه عبرت و… مي باشد.
كشفيات امروزي با اين همه وسايل و تجهيزات درمقايسه با بيان اسرار حيوانات از جمله زنبور عسل در پانزده قرن پيش عظمت خالق هستي را آشكار مي كند.
زندگي اجتماعي و منظم دسته هاي حيوانات، اجراي دقيق و نسل به نسل آنها در انجام كارهاي خارق العاده و بي نقص، دارا بودن ويژگيهاي منحصر بفرد مؤيد اين واقعيت است كه خــلقت آنها
بيهوده نبوده است و ذكر آنها در قرآن كه كلام خدا و ذره اي از آن اضافه و بي معني نمي باشد گوياي اهميت موضوع مي باشد كه تدبرو تفكر در خلقت حيوانات مي تواند منجر به شناخت خالق شود.
دسته بندي حيوانات وحي به آنها مورد تمثيل و عامل بلايا قرار گرفتن آنها در طول تاريخ ارزش دادن به بعضي ها وتعريف آنها با ادبيات مورد نظر اعراب و … همه و همه گوياي توجه قرآن كريم به اثر گذاري در انسان به جهت شناخت بوده است.
ل.نظری