امام علی.ع. روح ولایت
به مناسبت عید ولایت و غدیر خم
???? إنَّما وَلِیکمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذینَ آمَنُوا الَّذینَ یقیمُونَ الصَّلاةَ وَ یؤْتُونَ الزَّکاةَ وَ هُمْ راکعُونَ ✨مائده55
????جز این نیست که #ولی شما خداست و رسول او و آنان که ایمان آورده اند، همان ایمان آورندگانی که اقامه نماز و ادای زکات می کنند در حالی که در رکوع نمازند.
???? پیام های آیه ????
????1- اسلام، هم دین #ولایت است و هم دین #برائت. هم جاذبه دارد و هم دافعه.
آیات قبل ازاین ،از پذیرش ولایت یهود و نصارا نهی کرد، این آیه می فرماید:
????????#خدا و #رسول و #کسی را که در رکوع انگشتر داد، #ولی خود قرار دهید. یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا. . . إِنَّما وَلِیکمُ اللَّهُ . . .
????2- از این که به جای «اولیائکم»، «ولیکم» آمده، ممکن است استفاده شود که #روح_ ولایت پیامبر و علی علیهما السلام، شعاع ولایت الهی است. «وَلِیکمُ»
????3- در قرآن معمولًا# نماز و #زکات در کنار هم مطرح شده است؛ ولی در این آیه، هر دو به هم آمیخته اند. (دادن زکات در حال نماز) «الَّذِینَ یقِیمُونَ الصَّلاةَ وَ یؤْتُونَ الزَّکاةَ وَ هُمْ راکعُونَ»
????4- کسانی که اهل نماز و زکات نیستند، حقّ #ولایت بر مردم را ندارند. إِنَّما وَلِیکمُ اللَّهُ . . . ( «إِنَّما»، نشانۀانحصار ولایت در افراد خاصّ است)
????5- برای توجّه به #محرومان، نماز هم مانع نیست. «یؤْتُونَ الزَّکاةَ وَ هُمْ راکعُونَ» (آری، فقیر نباید از جمع مسلمانان دست خالی برگردد. )
????6- #ولایت از آنِ کسانی است که نسبت به اقامۀنماز وپرداخت زکات پایدار باشد. یقِیمُونَ الصَّلاةَ وَ یؤْتُونَ . . . ( «یقِیمُونَ» و «یؤْتُونَ» نشانه دوام است)
????7- هرگونه #ولایت، حکومت و سرپرستی که از طریق خدا و رسول و امام نباشد، باطل است. إِنَّما وَلِیکمُ اللَّهُ . . . (کلمه «إِنَّما» علامت حصر است)
????8- توجّه به #خلق برای خدا در حال نماز، با اقامه نماز منافات ندارد. «یؤْتُونَ الزَّکاةَ وَ هُمْ راکعُونَ»
????9- کسی که نسبت به فقرا بی تفاوت باشد، نباید #رهبر و ولی شما باشد. إِنَّما وَلِیکمُ اللَّهُ . . . وَ یؤْتُونَ الزَّکاةَ
????10- کارهای جزئی (مثل انفاق انگشتر) نماز را #باطل نمی کند. «یقِیمُونَ الصَّلاةَ وَ یؤْتُونَ الزَّکاةَ وَ هُمْ راکعُونَ»
????11- در فرهنگ قرآن، به #صدقه_مستحبی هم «زکات» گفته می شود. «یؤْتُونَ الزَّکاةَ»
????12- #ولایت_ها در طول یکدیگرند، نه در عرض یکدیگر. ولایت بر مسلمانان، ابتدا از آنِ خداوند است، سپس پیامبر، آنگاه امام. إِنَّما وَلِیکمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذِینَ آمَنُوا. . .
????تفسیر نور ج 2 ص 318-320