اعمال شب و روز عید غدیر
روایت شده که از امام صادق علیهالسلام پرسیدند: آیا برای مسلمانان به جز جمعه و قربان و فطر عیدى هست؟ امام فرمودند:آرى عیدى است که حرمتش از همه اعیاد بیشتر است.
راوى گفت:کدام عید است؟
حضرت فرمودند: روزى است که رسول خدا امیرالمؤمنین علیهالسلام را به جانشینى خود منصوب کرده و فرمودند: «هر که من مولا و آقاى اویم، پس على مولا و آقا و پیشواى اوست و آن روز هیجدهم ذیالحجه است.»
راوى گفت:در آن روز چه کارى باید انجام داد؟
حضرت فرمودند: این روز را روزه بدارید و عبادت کنید و محمد و آل محمد علیهم السلام را یاد کنید و بر ایشان صلوات بفرستید.
در حدیث است که حضرت رضا علیهالسلام به «ابن ابى نصر بزنطر» فرمودند: اى پسر ابى نصر هر کجا باشى بکوش روز عید غدیر نزد قبر مطهّر حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام حاضر شوى، به درستی که در این روز خدا گناه شصت سال ایشان هر مرد و زن مؤمن را مىآمرزد و دو برابر آنچه در ماه رمضان و شب قدر و شب فطر آزاد کرده از آتش دوزخ آزاد مىکند.
در روز عید غدیر بیست و هفت عمل مستحب شمرده شده اند که به ترتیب حروف الفبا در ادامه میآیند.
این تعداد حکم براى یک روز نشان از اهمیت، حساسیت و عظمت آن دارد. در اسلام براى هیچ روزى، هر چند بسیار مهم و مقدس، این تعداد حکم ارائه نشده است. مرحوم میرزا جواد آقا تبریزى مىگوید: «فضیلتى که براى روز غدیر وارد شده نسبت به فضیلتهای ماه رمضان بیشتر است. »
از امام صادق علیهالسلام سؤال شد چرا این همه عمل مستحب در این روز توصیه شده؟ امام فرمودند: «تا با این اعمال، روز غدیر را بزرگ بداری»
۱- افطارى دادن
امیرمؤمنان علیهالسلام فرمودند: کسى که مؤمن روزهدارى را در غدیر افطار دهد، مانند این است که ده فئام را افطار داده است. فردى پرسید: «فئام» چیست؟ حضرت فرمودند: صد هزار پیامبر و صدیق و شهید.
۲- برادر شدن
عقد برادرى یکى از آداب روزغدیر شمرده شده است. این عقد به صورت زیر است : یکى از دو نفر دست راست خود را بر دست راست دیگرى مىگذارد و مىگوید: «با تو در راه خدا برادر مىشوم؛ با تو در راه خدا راه صفا و صمیمیت در پیش مىگیرم؛ با تو در راه خدا دست مىدهم و با خدا، ملایکه، کتاب، فرستادگان و پیامبرانش و ائمه معصومین (عبیهمالسلام) عهد مىبندم که اگر از اهل بهشت و شفاعت شده، اجازه ورود به بهشت یافتم، داخل آن نشوم مگر آنکه تو با من همراه شوى.»
آنگاه دیگرى مىگوید: «قبول کردم.» سپس مىگوید: «جز شفاعت و دعا و زیارت، همه حقوق برادرى را ساقط کردم.»
۳- بیرازى جستن از دشمنان اهل بیت
امام صادق علیهالسلام فرمود: در روز غدیر از کسانى که به اهل بیت ستم کردند بیزارى بجویید.
۴- پوشیدن لباس پاکیزه و نو
امام صادق علیهالسلام فرمودند: در روز غدیر لازم است مؤمنین پاکیزه ترین و فاخرترین لباس خود را بپوشند. مرحوم میرزا جواد آقا تبریزى این عمل را از مستحبات مؤکد غدیر مىشمارد.
۵- تبریک و تهنیت
تبریک و تهنیت از برجستهترین آداب هر عیدى است. در اسلام نیز سنت تبریک و تهنیت در عید غدیر جایگاهى ویژه یافته است. پیامبر اسلام بر تبریک گفتن در این روز تأکید کرده و به مردم مىفرمودند: به من تهنیت بگویید، به من تهنیت بگویید.
امام صادق علیهالسلام شیوه تهنیت گفتن در روز غدیر را چنین آموزش داده است: وقتى یکدیگر را ملاقات کردید، بگویید: «الحمدلله الذى اکرمنا بهذا الیوم و جعلنا من الموفین بعهده الینا و میثاقه الذى واثقنا به من ولایة ولاة امره و القوام بقسطه و لم یجعلنا من الجاحدین و المکذبین به یوم الدین؛ سپاس خداى را که ما را به این روز گواهى داشت و ما را از مؤمنان و کسانى قرار داد که به پیمان و میثاقى که درباره والیان امرش و بر پا دارندگان قسط و عدالتش از ما گرفته است وفا کردیم و ما را از انکارکنندگان و تکذیب کنندگان رستاخیز قرار نداد.»
امام رضا علیهالسلام فرمودند: روز غدیر روز تبسم به روى مؤمنین است. کسى که در این روز به روى برادر مؤمنش تبسم کند، خداوند در روز قیامت، نظر رحمت به او مىافکند، هزار حاجتش را برآورده ساخته و قصرى از در سفید برایش بنا مىکند و صورتش را زیبا مىسازد.
۵- توسعه زندگى
در روز غدیر، باید چهره زندگى عوض شود. همه باید بکوشند برنامه عادى زندگى خود را برهم زده و آن را با رفتارهایى سخاوتمندانهتر و نشاط انگیزتر بیارایند تا همگان در همه جا طعم شیرین عید را بچشند و رایحه دلانگیز آن را استشمام کنند. یقینا در صدر توسعه دادن زندگى توسعه مالى قرار دارد. امام رضا علیهالسلام فرمودند: روزغدیر روزى است که خداى متعال در مال کسى که خدا را عبادت کند و بر خانواده، خویشتن و برادران ایمانىاش توسعه دهد، فزونى پدید مىآورد.
947_Eid.3.jpg۶- جشن گرفتن
امام رضا علیهالسلام در عید غدیر احوال خانواده و اطرافیان خود را تغییر داده و وضع تازهاى در آنان ایجاد میکردند.
۷- حمد کردن
پیامبر خدا فرمودند: یکى از سنتها این است که مؤمن، در روز غدیر، صد بار بگوید: «الحمدلله الذى جعل کمال دینه و تمام نعمته بولایة امیرالمؤمنین على بن ابیطالب علیهالسلام. »
۸- دعا
- دعا در روز غدیر از بهترین اعمال است. از جمله دعاها قرائت دعای شریف ندبه است.
- دعای مخصوص روز عید غدیر که در بخش اعمال عید غدیر کتاب شریف مفاتیح الجنان آمده است.
۹- دید و بازدید
دید و بازدید یکى از آداب روزهاى عید و شادى است. امام رضا علیهالسلام فرمودند: کسى که در روز غدیر به دیدار مؤمنى برود، خداوند هفتاد نور بر قبر او وارد و قبرش را وسیع مىسازد؛ هر روز هفتاد هزار فرشته قبرش را زیارت کرده، به او بشارت بهشت مىدهند.
۱۰- روزه
روزه در روز غدیر، بسیار مستحب است و فضیلتى استثنایى دارد. امام علی علیهالسلام فرمودند: «اگر بنده مخلصى در روزه این روز اخلاص داشته باشد، همه روزهاى دنیا توان برابرى با آن را ندارد؛ به عبارت دیگر، اگر کسى تمام روزهاى دنیا زنده باشد و همه را روزهدار سپرى کند، ثوابش کمتر از ثواب روزه این روز خواهد بود.»
امام صادق علیهالسلام یارانش را به این امر تشویق مىکرد و مىفرمود: من دوست دارم شما این روز را روزه بگیرید. آن بزرگوار همچنین مىفرمود: روزه روز غدیر خم نزد خداوند، در هر سال، برابر با صد حج و صد عمره مقبول است.
۱۱- زیارت
یکى از اعمال روز غدیر زیارت امیرمؤمنان علی علیهالسلام است. زیارت آن حضرت به دو صورت ممکن است:
ـ زیارت در حرم مطهر
ـ زیارتهاى عمومى، که به حرم مطهر اختصاص ندارد و ارادتمندان ولایت در همه جا مىتوانند از آن بهره گیرند، اول زیارت معروف به امین الله و زیارت روز غدیر که هر دو زیارت در مفاتیح الجنان ذکر شده است.
۱۲- زینت دادن
آراستن پیکر و آذین بستن خانه، کوچه و بازار، در روزهاى عید، عملى رایج است. فضیلت این عمل بسیار است، امام رضا علیهالسلام فرمودند: روز غدیر روز زینت است، کسى که براى روز غدیر زینت کند، خداوند همه گناهان کوچک و بزرگش را آمرزیده، فرشتگانى به سویش مىفرستد تا حسنات او را بنویسند و تا عید غدیر سال بعد بر درجات او بیفزایند. اهمیت زینت در این روز چنان است که امام رضا علیهالسلام براى گروهى لباسهاى نو، انگشتر و کفش فرستاد.
۱۳- شادى کردن
امام صادق علیهالسلام فرمود: روز غدیر روز خوشحالى و شادى است.
۱۴- شکر گزارى
امام علی علیهالسلام فرمودند: در روز غدیر، خداى را بر آنچه به شما ارزانى داشته (نعمت ولایت) شکر کنید.
۱۵- صدقه دادن
در روز غدیر یکى از مستحبات مؤکد صدقه دادن است. امام علی علیهالسلام فرمودند: فضیلت یک درهم که در روز غدیر صدقه داده شود، با فضیلت دویست هزار درهم برابر است.
۱۶- صلوات فرستادن
امام صادق علیهالسلام فرمودند: در روز غدیر، بر محمد و اهل بیتش صلوات بسیار بفرست.
۱۷- طعام دادن
امام صادق علیهالسلام روز غدیر را روز اطعام خوانده است؛ امام رضا (ع) در فضیلت این عمل فرمود: کسى که مؤمنى را در روز غدیر غذا دهد، مانند فردى است که تمام پیامبران و صدیقین را غذا داده است.
947_Eid.2.jpg۱۸- عبادت
امام رضاعلیهالسلام فرمودند: غدیر روزى است که خداوند بر مال کسى که در آن عبادت کند، مىافزاید.
۱۹- عطر زدن
بر اساس برخى از روایات امام صادق علیهالسلام مؤمنان را به استعمال عطر در روز غدیر سفارش کرده است.
۲۰- عمل صالح انجام دادن
روایت شده که کردار نیک در روز غدیر، با عمل هشتاد ماه برابرى مىکند و نیز روایت شده که کردار نیک در این روز کفاره شصت سال است.
۲۱- غسل کردن
علماى شیعه بر استحباب غسل در روز غدیر اجماع دارند و آن را مستحب مؤکد مىدانند. بهتر این است که غسل در اول روز انجام گیرد.
۲۲- اجابت حوائج مؤمنان
امام صادق علیهالسلام فرمودند: در عید غدیر حاجتهاى برادرانت را برآور!
۲۳- کمک کردن
کمک کردن به ضعیفان و نیازمندان پیام ویژه صاحب غدیر براى روز غدیر است «باید در روز غدیر ثروتمند به تهیدست و توانا به ناتوان کمک کند.»
۲۴- مصافحه
امام علی علیهالسلام فرمودند: «وقتى در روز غدیر یکدیگر را ملاقات کردید به هم دست بدهید و سلام کنید.»
۲۵- نماز
ـ نماز شب عید غدیر
این نماز دوازده رکعت است. هر دو رکعت یک تشهد دارد و در پایان رکعت دوازدهم باید سلام داد. در هر رکعت، بعد از سوره حمد، ده بارتوحید و یک بار آیةالکرسى خوانده مىشود. در رکعت دوازدهم باید هر یک از حمد و سوره را هفت بار خواند و این ذکر را ده بار در قنوت تکرار کرد:
«لا اله الا الله وحده لا شریک له، له الملک و له الحمد یحیى و یمیت و یمیت و یحیى و هو حى لا یموت بیده الخیر و هو على کل شى قدیر. در دو سجده رکعت آخر، این ذکر ده بار خوانده مىشود: سبحان من احصى کل شى علمه سبحان من لا ینبغى التسبیح الا له سبحان ذى المن و النعم سبحان ذى الفضل و الطول سبحان ذى العز و الکرم اسألک بمعا قد العز من عرشک و منتهى الرحمة من کتابک و بالاسم الاعظم و کلماتک التامة ان تصلى على محمد رسولک و اهل بیته الطیبین الطاهرین و ان تفعل بى کذا و کذا [به جاى کذا و کذا حاجت خود را ذکر کند] و سپس بگوید انک سمیع مجیب.»
ـ نماز روز عید غدیر
نیم ساعت پیش از ظهر غدیر، دو رکعت نماز مستحب است. در هر رکعت بعد از حمد، سورههاى توحید، قدر و آیةالکرسى ده بار خوانده مىشود.
۲۶- هدیه دادن
امام رضا علیهالسلام فرمودند: در این روز بر برادرانت بخشش کن.
۲۷- همایش
گردهمایى یکى از اعمال و احکام روز غدیر است. این دستور الهی سیاسى در راستاى تقویت ارتباط با ولایت و رهبرى الهى و پایبندى به لوازم آن صادر شده است.
علی علیهالسلام فرمود: در روز غدیر، گرد هم آیید تا خداوند امورتان را از نابسامانى و پراکندگى برهاند.