آشنايى با شرح ابن مَيثَم بحرانى بر نهجالبلاغه
«بحرين»، مجمع الجزايرى در غرب خليج فارس، مركز دستيابى و صيد مرواريد، همواره زادگاه و پرورشگاه مردان بزرگ و شخصيتهاى علمى بنام در تاريخ بوده است كه ميبايست صدچندان آن گوهرها و اشياء گرانبها را به پاى آنان ريخت، و بنا به دستور پيامبر اكرم (ص) و امام صادِق (ع) «شدّر حال» كرد و از درياها و خشكيها گذشت و رنج و مشقت سفر را تحمل نمود تا به دانش و انديشه آن چهرههاي ارزشمند و كمنظير دست يافت.
عالم ربّاني، فيلسوف، فقيه و محقق نامي، كمال الدين ميثم عليبن ميثم البحرانى از شخصيتهاى برجسته و ممتاز اين سرزمين و جهان اسلام است.
و چون موضوع اين مقاله بررسى يكى از كتابهاى ايشان يعنى شرح نهج البلاغه، آن هم در فرصت بسيار محدود است علاقمندان را به بعضى از كتابهايى كه در شرح حال ايشان نوشتهاند ارجاع ميدهم:
1ـ السلافه البهيه فى الترجمه الميثميه.
2ـ روضات الجنات: 7/216
3ـ مجالس المؤمنين: 2/210
4ـ اعيان الشيعه: 49/98
5ـ الفوائد الرضويه: 689
6ـ الكنى والالقاب: 1/419
7ـ تأسيس الشيعه: 169
8ـ خاتمة مستدرك الوسائل (طبع الجديد): 2/409
فقط در اينجا به اختصار به عنوان مقدمة مقاله به شخصيت و بيت اين عالم بزرگ اشاره ميكنم:
علامه ابن ميثم شارح بزرگ نهج البلاغه در «بحرين» به دنيا آمد و رشد و نمو كرد و در دامان علم و فقه پرورش يافت. در نزد پدرش به تحصيل پرداخت و علوم لغت و صرف و نحو، آداب و فنون خطابه را فرا گرفت و به درجه و مقام بلندى در علم صرف و نحو و معانى بيان و بديع و علم منطق رسيد.
فقيه محقق، سيد محمد باقر موسوى خوانسارى مينويسد: او از علماى اهل فضل و دقت و متكلم و عالم برجسته علم كلام بود.
صاحب كتاب «اللؤلؤه» نيز او را علامه و فيلسوف مشهور معرفى مينمايد.
علامه بزرگوار شيخ سليمان بن عبداله البحرانى در كتاب خود: «السلافه البهيه في الترجمه الميثميه» مينويسد: او فيلسوف محقق و حكيمى دقيق، پيشواى علما، علم كلام و برگزيده فقها، و محدّثان است.
استاد بشر و انديشمند بزرگ، سيّد المحققين«شريف جرجاني» بعضى از تحقيقات عميق و با ارزش او را نقل كرده و از وى به «بعض مشايخ ما» نام برده است.
و سيّد سند و فيلسوف يگانه ميرصدرالدّين محّمد شيرازى بيشترين نقل را از وي دارد و ميگويد: زمانه مانند او را نخواهد آورد، و در حقيقت كسى كه شرح نهج البلاغه او را ببيند به ممتاز بودن و يگانه بودن او در جميع فنون اسلامى و ادبى و فلسفى و اسرار عرفانى شهادت خواهد داد.
صفحات: 1· 2