راهنماي خريد لپ تاپ (3) ـ گروه بندي کاربران بر حسب نيازها
گروه بندي کاربران بر حسب نيازها
اکنون قصد داريم، با گروه بندي کاربران، نيازهاي خاص آن ها را مشخص نموده و در هر گروه، سيستم هاي مرتبط با آن ها را ارائه نماييم. ابتدا با طرح چند پرسش، مشخص خواهيم نمود که شما در کداميک از گروه هاي اصلي کاربران کامپيوترهاي لپ تاپ قرار مي گيريد. سپس، بر اساس نيازهاي خاص هر يک از اين گروه ها، توصيه هايي را براي انتخاب و خريداري مناسب ترين و سازگارترين لپ تاپ ها ارائه مي کنيم:
پرسش ما: آيا شما جزو آن دسته از کاربراني هستيد از لپ تاپ خود براي گوش دادن به موسيقي، ارسال پيام ايميل و بررسي پيام هاي دريافتي و در نهايت گردش در وب استفاده مي کنند؟ آيا مي خواهيد با لپ تاپ خود به محاسبه بودجه و دخل و خرج خانواده تان بپردازيد؟ و يا اينکه مي خواهيد فيلم هاي DVD را تماشا کنيد؟
گروه کاربري: اگر پاسخ شما به اين پرسش ها مثبت است، در گروه “کاربران خانگي و متوسط” قرار مي گيريد.
نکته: گروهي از لپ تاپ ها، توسط برخي شرکت هاي سازنده، با عنوان خانواده Entertainment معرفي مي شوند که قابليت مولتي مديا در آن ها، بيشتر از ساير جنبه ها مورد توجه قرار گرفته است. ما محصول منتخب خود را در اين گروه از کاربران معرفي خواهيم کرد.
پرسش ما: آيا به دنبال يک لپ تاپ قابل اعتماد و با استقامت هستيد که قادر باشد در تمام طول روز روشن بماند تا شما به فعاليت تجاري خود با آن ( به عنوان ابزار اصلي محاسباتي) ادامه دهيد؟
گروه کاربردي: اگر پاسخ شما به اين پرسش مثبت است، شما در گروه “کاربران شرکتي” قرار مي گيريد.
پرسش ما: صرف نظر از اينکه دائماً در تعطيلات سفر مي کنيد و کارتان به گونه اي است که دائماً در مسافرت هستيد، آيا به دبنال يک لپ تاپ قدرتمند و در عين حال، سبک هستيد که آن را نيز به همراه خودتان به سفر ببريد؟ مهم تر از همه، آيا لپ تاپ مورد نظر شما بايد بسيار شيک باشد؟
گروه کاربري: در صورتي که، پاسخ شما به اين پرسش مثبت است، شما در گروه “کاربران مسافر” قرار داريد.
پرسش ما: آيا دير به کلاس مي رسيد؟ آيا از آدم هايي هستيد که کوله هاي بزرگ و پر از کتاب و جزوه را حمل مي کنند، اما جيب هايشان خالي است؟
گروه کاربري: بنابراين، شما در گروه “کاربران دانشجو” قرار داريد.
پرسش ما: آيا شديداً به بازي هاي کامپيوتري علاقه مند هستيد به گونه اي که بخش مهمي از کار شما با لپ تاپ، به اين حوزه اختصاص دارد. آيا به گرافيک با غناي بالا اهميت مي دهيد و در واقع بهترين بهترين ها را مي خواهيد؟
گروه کاربري: اگر پاسخ شما به اين پرسش مثبت است، شما در گروه “بازي کنان” (gaming user) قرار مي گيريد.
کاربران خانگي و متوسط
به عنوان يک کاربر خانگي و متوسط، شما به سريع ترين ماشين موجود در بازار نياز نخواهيد داشت و يقيناً به تمام زرق و برق هايي که بسياري از لپ تاپ ها ارائه مي کنند، اهميتي نمي دهيد. شما تنها به چند ويژگي کليدي نياز خواهيد داشت و اگر لپ تاپ مورد نظرتان بتواند کمي بيشتر از آن را در اختيارتان بگذارد، بسيار بهتر خواهد بود. شما به چيزي نياز داريد که به اندازه کافي قابل حمل باشد تا به شما اجازه دهد که در هنگام سفر نيز از آن استفاده نمائيد ( و يا احتمالاً بچه هاي خود را با يک فيلم سرگرم کنيد). احتمالاً اين لپ تاپ مي تواند به شما امکان دهد که گهگاه در ساعت هاي بيکاري خود، به اجراي بازي ها و البته گردش در وب، ارسال پست الکترونيکي و کار با اسناد دفتري بپردازيد.
پردازنده
اکثر لپ تاپ هاي “همه منظوره” (All- Purpose)، اين روزها عملکرد قابل قبولي را ارائه مي کنند. نيازي نيست که شما تلاش گسترده اي را براي يافتن لپ تاپي که بتواند پخش ويدئويي با کيفيتي را تحويل داده و نرم افزارهاي کاربردي دفتري شما را با يک سرعت قابل قبول اجرا کند، انجام دهيد. حتي ممکن است بتوانيد گاهي اوقات از آن براي اجراي بازي ها در مواقع بيکاري خود استفاده نمائيد. در مورد پردازنده هايي که مي توانيد در نظر بگيريد، ضرورتي ندارد که به فکر پرداخت هزينه هاي سنگين باشيد. عليرغم اينکه پردازنده هاي دو هسته اي ارزان تر ( از هر دو گروه پنتيوم و آتلون)، کافي به نظر مي رسند، من يک پردازنده موبايل Intel Corei3/i5 و يا AMD phenom دو هسته اي يا سه هسته اي، را که بيش از نيازهاي اداره کارهاي روزمره و پيچيده ويندوز7 است را به شما پيشنهاد مي کنم ( چرا که اغلب ما ايراني ها، سالي يک بار، لپ تاپي جديد نمي خريم). پردازنده موبايل دو هسته اي AMD Turion X2 Ultra Mobile با فرکانس کلاک 2,3 گيگاهرتز که در بسياري از کامپيوترهاي قابل حمل همه منظوره به چشم مي خورد نيز ( گر چه به اندازه پردازنده اينتل فوق الذکر سريع نيست) اما قدرت کافي با قيمت ( اندکي) پائين تر از محصولات اينتل فراهم مي کند.
حافظه سيستم
ارزانترين و بهترين شيوه براي دست يابي به عملکرد بهبود يافته در هر کامپيوتري، افزايش ميزان RAM آن است. اکثر ماشين ها اين روزها، حداقل 2 گيگابايت حافظه را در اختيار شما قرار مي دهند. اگر در هنگام خريد لپ تاپ خود در مورد پيکربندي سخت افزاري آن حق انتخاب داريد، همان موقع RAM آن را افزايش دهيد. شايد خريد يک لپ تاپ با 4 گيگابايت حافظه در اين گروه، در ابتدا کمي زياده روي به نظر برسد، اما اگر مي خواهيد بتوانيد براي مدتي به لپ تاپ خود تکيه داشته باشيد، اين حافظه اضافي باعث خواهد شد که سيستم شما مدتي بيش تر، از عهده وظايف خود بر آيد.
ساختار گرافيکي ( يا GPU)
لپ تاپ ها نوعاً اولين گزينه براي علاقه مندان به بازي هاي کامپيوتري نيستند. اما اگر به هر شکلي مايل به اجراي بازي هاي نسبتاً جديد بر روي لپ تاپ خود هستيد، حتماً لپ تاپي مجهز به کارت گرافيکي مستقل را مد نظر قرار دهيد. ATI(اکنون AMD) و Nvidia دو بازي گر اصلي اين عرصه هستند. در واقع، کارت گرافيکي مي تواند تجربه کار با لپ تاپ را براي شما خوشايند و يا نامطلوب سازد. با اين حال، يکي از اولين اقلامي است که توليد کنندگان لپ تاپ در مورد آن، چندان جاه طلبانه عمل نمي کنند تا محصولاتشان را با قيمت هاي پائين تري ارائه نمايند. در پائين ترين سطح، به دنبال لپ تاپي باشيد که يک گزينه کارت گرافيکي مجزا را در اختيارتان قرار دهد، حتي اگر کاملاً متقاعد نشده ايد که به آن نياز داريد. يک GPU مي تواند به شيوه هايي بر عملکرد شما
تأثير بگذارد که هرگز آن ها را در نظر نگرفته ايد، بنابراين، يک ساختار گرافيکي مجزا را با اين ديدگاه نادرست که تنها براي بازيکنان ضرورت خواهد داشت، ناديده نگيريد. ممکن است بخواهيد يک فيلم را با شکوه تفکيک پذيري 1080P بر روي صفحه نمايش گرانقيمت لپ تاپ خود تماشا کنيد. همچنين ممکن است شيفته محيط جذاب اينترفيس Aero در ويندوز7 شويد. تمام اين جذابيت هاي بصري مي توانند بطور غير قابل تصوري از يک پردازنده گرافيکي بهره گيري نمايند. پيشنهاد مي کنيم، کارت گرافيکي با ميزان حافظه VRAM استاندارد 512 مگابايت را مد نظر قرار دهيد. اگر چه تراشه هاي گرافيکي مجتمع ( با حافظه اشتراکي) نيز از عهده نيازهاي اين گروه بر مي آيند.
اگر عمر باطري براي شما اهميت دارد، توصيه مي کنيم نوت بوکي با گرافيک قابل سوئيچ مثل DELL Studio 1558 را انتخاب نماييد. اين قابليت به شما امکان مي دهد در زمان هايي که به باطري نوت بوک متکي هستيد و به پريز برق دسترسي نداريد، به منظور کاهش مصرف برق و افزايش عمر باطري، به گرافيک onboard سوئيچ نماييد.
اندازه صفحه نمايش و درجه وضوح آن
اگر در حال خريد يک لپ تاپ براي استفاده هاي عمومي هستيد، اندازه مناسب صفجه نمايش براي شما ما بين 13 تا 16 اينچ خواهد بود ( بر حسب نيازهاي ويژه خودتان). اما هنگام در نظر گرفتن اندازه صفحه نمايش، بسياري ازخريداران به تفکيک پذيري ذاتي نمايش گر مورد نظر( که معمولاً بيش از حد پائين است و باعث مي شود خواندن متن ها بر روي آن دشوار گردد) توجه نمي کنند. اين يک معيار شخصي است، ولي در اين گروه ما يک لپ تاپ با نمايشگر 14 اينچي را توصيه مي کنيم. چنين نمايشگري به اندازه کافي براي انطباق با ويدئو جا دارد و در عين حال، حمل و نقل سيستم شما را نيز آسان تر مي نمايد. اگر ويدئو از علايق اصلي شما به حساب مي آيد، بهتر است به لپ تاپ هايي فکر کنيد که تفکيک پذيري هاي سازگار با ويديوي عريض 720P را در اختيار شما مي گذارند.
بعنوان يک راهنمايي، بايد بگوئيم که اگر نمايش گر لپ تاپ مورد نظر، داراي تفکيک پذيري بالاتر از 7201280xپيکسل باشد ( ابعاد متداول، 768x1366مي باشد)، از نظر فني مي تواند يک تصوير 720P را در اختيار شما بگذارد، البته به شرط آنکه خود لپ تاپ از قدرت پردازش مورد نياز شما چنين ويدئويي برخوردار باشد. در حال حاضر نمايش گرهاي اکثر لپ تاپ هاي موجود در بازار، داراي چنين قابليتي مي باشند،اما شما در عين حال بايد توجه داشته باشيد که آيا پردازنده گرافيکي لپ تاپ مورد نظر نيز قادر به توليد تصوير بهينه مي باشد يا خير.
عمرباتري
اگر چه تعداد سلول ها در يک باطري و بيان ظرفيت آن بر حسب ميلي آمپر ساعت (mAh)، به تعيين ميزان ظرفيت باطري کمک مي کند، اما سوالي که شما به دنبال آن هستيد اين است که با توجه به نوع کاربري شما، اين باطري در لپ تاپ شما چقدر دوام مي آورد. البته شما نبايد به مشخصات اعلام شده توسط فروشندگان در زمينه عمر باتري محصولاتشان اعتماد کنيد، زيرا زمان هاي اعلام شده توسط اکثر آن ها، به شرايطي مربوط مي شوند که لپ تاپ هاي مربوطه به باتري هايي با ظرفيت بالاتر مجهز بوده و بسياري از ويژگي هاي آن غيرفعال شده اند ( براي نمونه، کاهش بيش از حد روشنايي صفحه نمايش و خاموش بودن Wi-Fi). اعداد ارقامي که سازندگان ارائه مي دهند مربوط به بهترين حالت ها است و در واقع در سناريوهايي مثل اجراي بازي و تماشاي ويدئو، اين اعداد را به نصف و حتي در موارد جدي تر به يک سوم، کاهش دهيد.
درايو اپتيکال
اين روزها تقريباً هر لپ تاپي با يک DVD Burner همراه است و بسياري از آن ها فناوري LightScribe را براي حک تصاوير يا ليبل ها بر روي ديسک هايي با پوشش خاص، ارائه مي کنند. براي لذت بردن از محصولات High-Definition، ديسک Blu-Ray يک فرمت منتخب به حساب مي آيد. اکثر لپ تاپ ها بطور استاندارد با يک درايو DVD-RW ارائه مي شوند، اما درايوهاي BD-ROM به تدريج راه خود را به لپ تاپ هاي همه منظوره نيز باز کرده اند. البته اضافه کردن يک درايو BD-ROM غالباً به معناي پرداخت هزينه بيشتري خواهد بود. قبل از انتخاب اين گزينه از خود سوال کنيد که آيا لپ تاپ شما واقعاً آمادگي بهره گيري از Blu-Ray را دارد. اگر صفحه نمايش نوت بوک شما هر چيزي کمتر از 1080P باشد، من بکار گيري درايو Blu-Ray روي آن را يک اتلاف هزينه مي پندارم، چرا که در چنين شرايطي، شما بدون اتصال لپ تاپ به يک تلويزيون ديجيتال با يک کابل HDMI، قادر به بهره گيري کامل از کيفيت Blu-Ray نخواهيد بود.
همچنين مطمئن شويد که بقيه سخت افزار نوت بوک شما مثل کارت گرافيکي ( گرافيک مجتمع که در اين مورد به جوک شبيه است)، قادر به رمزگشايي BD هستند.
اتصالات
اکثر لپ تاپ هاي همه منظوره اتصالاتي نظير 3 يا 4درگاه USB، يک SD/Memory Stick Flash Card Reader، يک Webcam، فيش هاي هدفون، درگاه VGA و درگاه هاي اترنت ( و يا گيگابيت اترنت) را در ا ختيار شما مي گذارند. در عين حال، اين گونه لپ تاپ ها بدون استثناء به يک استاندارد بي سيم Wi-Fi ( حتماً وحتماً 802.11n نه استانداردهاي قبلي) مجهز هستند.
ويژگي هاي اضافي
شما به خروجي HDMI(براي ويدئوي High-Def) و e SATA ( براي نقل و انتقال پر سرعت داده ها) نياز داريد. پورت ديگري که توليد کنندگان لپ تاپ ها بيشتر به پياده سازي آنها روي آورده اند، عبارتند از يک درگاه دو رگه USB/ e SATA. ما همچنين شاهد هستيم که بعضي از مدل هاي همه منظوره به يک درگاه شارژ Pass-Through مجهز شده اند، اين درگاه به شما اجازه مي دهد که يک ابزار با تغذيه برق USB را از طريق لپ تاپ خود شارژ نمائيد، حتي زمانيکه لپ تاپ شما روشن نيست.
انتخاب هاي ما
انتخاب يک لپ تاپ که براي استفاده هاي روزمره، کاملاً عالي و بي نقص باشد، تا حدودي دشوار به نظر مي رسد، اما مدل DELL Inspiron N5010 شرکت دليران اکثر نيازهاي اين گروه را با قيمتي پائين تر از يک ميليون تومان فراهم مي نمايد. اين لپ تاپ در دومدل مبتني بر پردازنده هاي Core i5-460 و Core i3-370 ( 3 مگابايت حافظه کاشه)، 4 گيگابايت DDR3 RAM، صفحه نمايش 15،6 اينچي LED، کارت گرافيک ATI5470 و وزن 2،5 کيلوگرم توسط شرکت دليران عرضه مي گردد. اين لپ تاپ با دو پيکربندي ديسک سخت GB 320/500 عرضه مي گردد. پيشنهادهاي ديگر ما، با توجه به قابليت Entertainment که قرار شد در اين گروه معرفي شود، لپ تاپ Lenovo Y560 است. اين لپ تاپ عالي، محکم و با دوام، مجهز به صفحه نمايش وايد 15،6 اينچي LED 3D، پردازنده Core i7،4 گيگابايت رم، 500 گيگابايت ديسک سخت وسترن ديجيتال، کارت گرافيک1GB ) ATI Redeon Mobility HD 5730(DDR3VRAM، بلند گوهاي بسيار با کيفيت JBL، و بسياري امکانات ديگر است.
اين لپ تاپ در بازار داخل به قيمتي حدود 1،250،000 هزار تومان در دسترس مي باشد. اين لپ تاپ بواسطه امکانات عالي رسانه اي، در واقع گزينه اي مطلوب براي گروه Entertainment مي باشد.