و بخوان نامه عملت را...
پس گنهکاران را میبینى که از آنچه در آن (نامه عملشان) است، ترسان و هراسانند و میگویند: «اى واى بر ما! این چه نامهای است که هیچ عمل کوچک و بزرگى را فرونگذاشته مگر اینکه آن را به شمار آورده است؟! و همه اعمال خود را حاضر میبینند و پروردگارت به هیچ کس ستم نمیکند.
تصوّرِ اینکه هیچکدام از کارهایی که داریم انجام میدهیم، نیست و نابود نمیشود، جایی برای همیشه ثبت میشود، تصوّر اینکه از اوّل زندگیمان، کارگردانی داشته از زندگی ما یک مستند میساخته با همهی جزییاتش، همهی زندگی ما را توی دوربینی ضبط کرده و نگهداشته، آدم را نگران میکند، به هراس میاندازد.
یکی از صحنههای سختِ قیامت باید همانجا باشد که همهی آنچه توی دنیا انجام دادهایم را با همه جزییاتش از مقابل چشمهایمان بگذرانند. آدم نمیتواند بگوید اینها من نیستم. این کارها را من نکردهام. وقتی همهچیز، به دقت، ثبت و ضبط شده باشد. اینجای آیه خیلی عجیب است وقتی میگوید؛ خودِ عمل آدم است که آنجا حاضر میشود. وَ وَجَدُوا ما عَمِلُوا حاضِراً.
همچین مدارک مستندی که باشد، دیگر نه شاهدی لازم است و نه حتّی حسابگری. راست گفته خدا آنجا که؛ «بخوان نامهی عملت را! که خودِ تو برای حسابرسی خودت کافی هستی! اقْرَأْ کِتابَکَ کَفى بِنَفْسِکَ الْیَوْمَ عَلَیْکَ حَسیباً». آنجا دیگر خودِ آدم میفهمد چند مرده حلّاج است.
.
بِسم اللهِ الرّحمنِ الرّحیم
… فَتَرَى المُجْرِمینَ مُشفِقینَ مِمّا فیهِ وَ یَقُولُونَ یا وَیلَتَنا ما لِهذَا الکِتابِ لا یُغادِرُ صَغیرَةً وَ لا کَبیرَةً إِلاَّ أَحصاها وَ وَجَدُوا ما عَمِلُوا حاضِراً وَ لا یَظلِمُ رَبُّکَ أَحَداً
با این آیهها باید نشست و از استیصال، اشک ریخت.وَ ما لی لا اَبکی…
بقلم مریم بانو