من ثریا نیستم!
بسم الله
نامه ای به عزت الله ضرغامی
مردی که زیاد خودش را به ندیدن و نشنیدن می زند
من ثریا نیستم!
ریاست صدا و سیما “جمهوری“ “اسلامی“ “ایران“
جناب آقای ضرغامی
سلام؛
این نامه را بعد از تماشای سریال پر مخاطب “تا ثریا” می نویسم. پیش از آنکه کارگردان و دست اندرکاران آن را به روی صحنه بیاورید و در سالن بزرگ و با شکوهی که با پول ما ملت ساخته شده است و با هدیه هایی که آن هم از جیب ما برداشته شده از ایشان تقدیر کنید.
بعید می دانم شما قسمت هایی از سریال “تا ثریا” را دیده باشید. پس بگذارید برایتان بگویم:
سریال با یک آیه از قرآن در مورد ربا شروع می شود. اما داستان کلی سریال در مورد زنی است که همسرش را از دست داده و برای گذران زندگی و سرپرستی از فرزندانش در آشپزخانه یک بیمارستان کار می کند. و بعد از پرستاری از یک بیمار به عقد او در آمده و بخش زیادی از دارایی اش را که به پسر همان مرد نزول داده بود به دلیل ورشکستگی از دست می دهد.
او زن ساده ای است که فقر با عدم ذکاوت او قرین شده و او را ناخواسته به قتل و زندان کشانده است و باعث شده فرزندان او از وجود چنین مادری خجالت بکشند.
تا یادم نرفته بگویم که ثریا چادر هم سر می کند. نه فقط زمان هایی که می خواهد مخفیانه جایی را ترک کند یا از پشت درخت صحنه ای را ببیند. و نه فقط در بازداشتگاه و زندان و صحنه جنایت. نه! او غیر از آشپزخانه بیمارستان که ملزم به پوشیدن لباس فرم است در همه مکان های دیگر چادر سر می کند.
می پرسید چرا این داستان را برای شما می گویم؟
آقای ضرغامی!
من، مادرم، خواهرم، دوستانم و بسیاری از زنان سرزمینم حجاب چادر را انتخاب کرده ایم و همیشه هزینه سنگین این انتخاب را هم داده ایم.
ما خیلی پیش از آن که آقای سیروس مقدم سریالش را بسازد و حتی پیش از آنکه شما مسئولیت خطیر ریاست صدا و سیما را داشته باشید حجاب چادر را انتخاب کرده ایم.
بیشتر زنانی که با این حجاب می شناسم علاوه بر اینکه متوجه نظافت و زیبایی حجابشان هستند، تحصیل کرده ام هستند، کار هم می کنند، تفریح هم می کنند، رانندگی هم می کنند، سفر هم می روند، فرزندانشان را هم خوب بزرگ می کنند، خرید هم می کنند، دوستان زیادی از همه قشرهای اجتماعی هم در جامعه دارند. اما هیچکدامشان تا این حد شبیه ثریای شما نیستند.
هیچ از خود پرسیده اید شخصیت تأثیرگذار سریال شما نماینده چند درصد از مردم سرزمین من ایران است؟
و پرسیده اید زن محجبه و چادری که در “هر یک” از طبقات اقتصادی از لحاظ اجتماعی موفق است، عاقل است، خانواده و مردمش را دوست دارد و با آن ها مهربان است و درصد زیادی از زنان محجبه سرزمین مرا هم تشکیل می دهد در کدامیک از اینهمه سریال پر هزینه و تأثیرگذار شما معرفی شده است؟ البته که او هم می تواند اشتباه کند اما نه تا این حد اغراق گونه گناهکار بوده و آسیب پذیر است.
اما شما احتمالاً اینقدر سرتان شلوغ است که فرصت چنین پرسش هایی را ندارید. همانطور که نمی دانید خانه ها و لوکیشن هایی که برای فیلم ها و سریال های این شبکه ملی انتخاب می شود و نمایش داده می شود چند درصد از خانه های ما مردم را نمایندگی می کند.
و شما که تا این اندازه به حجاب دختران خردسال در سیما حساس هستید حتماً دیشب این سریال را ندیده اید و نمی دانید که آقای مقدم با ظرافت دلیل اصلی قتل سرهنگ را گیر کردن “چادر ثریا” زیر پای پیرمرد نشان داد.
آقای ضرغامی!
قرار نبود چادر من خواسته یا ناخواسته کسی را به کشتن دهد. قرار نبود چادر من لباس زنان خطاکار زندان و بازداشتگاه باشد. قرار نبود چادر من لباس شخصیت ها و کاراکترهای بیچاره و احمق سریال ها و فیلم های شما باشد.
همین حالا هم در فروشگاه و سینما و تئاتر و … به خاطر همین چادر به من کمتر اعتنا می شود و شاید اصلاً اعتنا نشود.
و نه فقط برنامه های رسانه به ظاهر ملی شما که حتی رفتار خشن و غیرانسانی گشت ارشاد هم که آیه ی زیبای 256 سوره بقره را که “ لاَ إِكْرَاهَ فِي الدِّينِ قَد تَّبَيَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَيِّ ” فراموش کرده است، آتشی شده که به جان چادر من افتاده و مرا در نظر مردم اجتماعم در کوچه و خیابان و مترو دانشگاه و … یا از جنس زنان گشت ارشاد نشان می دهد و یا حداقل کسی معرفی می کند که از این برنامه ها نفع می برد.
آقای ضرغامی!
می خواستم این نامه را خطاب به آقای مقدم بنویسم. اما بعد دیدم او مقصر نیست. و مگر ایشان چقدر سنگِ اسلام را به سینه می زند که بخواهد نامه مرا بخواند؟
نه ایشان و نه شما مرا با آیه قرآن ابتدای سریال فریب ندهید که خیال کنم مسئولینی که این فیلم را ساخته اند، سفارش داده اند و یا خریده اند دردِ اسلام دارند. که اگر چنین کنید من از همان قرآن برای شما می خوانم: “مَن یُعْجِبُکَ قَوْلُهُ فِی الْحَیَاةِ الدُّنْیَا وَیُشْهِدُ اللّهَ عَلَی مَا فِی قَلْبِهِ وَهُوَ أَلَدُّ الْخِصَامِ” (سوره بقره آیه 204). که گفتار شما با آنچه تولید کرده اید و هر شب به خانه اینهمه مردم آورده اید نمی خواند.
و راستی کارشناسان شما این سریال را تماشا نمی کنند؟
آقای ضرغامی!
حتماً شما بیشتر از من مخاطب شناسی می دانید و از تأثیر برنامه هایتان مخصوصاً بر کودکان که درصد زیادی از آن ها در کنار سایر اعضاء خانواده این سریال را تماشا می کنند و نوجوانان و جوانان با خبر هستید. پس بلرزید بر خود که قیامتی در راه است و همه آنچه مسئولیت آن را پذیرفته اید در آن روز از شما، کارشناسان بی دقت شما و همه ما برای آنچه حقیقت جلوه داده ایم در حالی که جز باطل نبوده است بازخواست خواهیم شد. که وَلاَ تَلْبِسُواْ الْحَقَّ بِالْبَاطِلِ وَتَكْتُمُواْ الْحَقَّ وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ (بقره آیه 42).
آقای ضرغامی!
این سریال و بسیاری از سریال ها و فیلم های مشابه نشان داد این دیواری که چیده اید تا ثریا کج رفته است! شما معمار خوبی نبوده اید.
اگر خودتان را به خواب نزده اید از خواب بیدار شوید و از ما مردم عذرخواهی کنید.
و اگر توانایی چنین مسئولیت بزرگی به نام “ریاست صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران” را ندارید به گفته علی (ع) آن را به فردی حاذق و توانا بسپرید و نگذارید بیشتر از این زنان و مردان و کودکان ما مردم هزینه غفلت های شما را بدهند.
من وظیفه خود را به عنوان یک شهروند انجام دادم. شما نیز غرور را کنار گذاشته و آن کنید که رضای خداوند در آن است.
با احترام
فاطمه جناب اصفهانی
27 دی ماه 1390
پ.ن.
این نامه در سامانه 162 ثبت ،و برای روابط عمومی معاونت سیما و روابط عمومی معاونت نظارت و برنامه ارسال شده است . باشد که خوانده شود.
مدیر وبلاگ مدرسه علمیه الزهرا : با تشکر از خانم فاطمه جناب اصفهانی که در راستای این سریال دست به قلم شدند . ما هم امیدوارم نامه ایشان از طرف رئیس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران خوانده شود .