لذّت در آيات و روايات، نکته ها و مصاديق
چکيده
پژوهش حاضر با عنوان لذّت در آيات و روايات، نکته ها و مصاديق شکل گرفته است در لزوم شناخت و پرداختن به اين موضوع همين بس که در قرآن کريم نه تنها وجود گرايش به لذت را در انسان انکار و يا آن را محکوم نمي کند، بلکه يک سلسله از تعاليم خود را بر اساس اين ميل طبيعي مبتني مي سازد، و در روش تربيتي خود از وجود آن بهره مي برد.
سراسر قرآن پر از بشارت و مژده به سعادت و لذت و يا انذار و يا تهديد از عذاب و شقاوت، در همه ي مواردي که تعبيرهاي سعادت، فلاح، فوز و امثال آن در اين کتاب مقدس به کار رفته است، معنايش همين است که چون انسان فطرتاً طالب سعادت، خوشبختي و کاميابي است، بايد به دستورات دين عمل کند، تا بتواند مطلوب و گمشده ي خود را باز يابد و به ايده و هدفي که دنبال مي کند برسد و اين به آن معنا است که از ديد قرآن وجود اين گرايش فطري در انسان مفروض و مورد تأييد است و قرآن آن را نفي نمي کند، بلکه آن را در مسير تربيت صحيح انسان جهت مي دهد.
سوالی که به دنبال آنیم ماهیت لذت است و بررسی آن در آیات و روایات چگونه است؟
همچنان که حضرت علي (ع) نيز مي فرمايند: «در لذت هايي که پايانش دوزخ است خيري نيست» در آخر به اين نتيجه رسيديم که محبت خدا و معرفت خداوند اکمل لذت مي باشد
اهميت اين موضوع به اين است که با هجومي که از طرف غرب خصوصاً رسانه هاي غربي به کشورهاي شرقي خصوصاً اسلامي مي شود و جلوه دادن مظاهر غربي براي مردم خصوصاً جوانان اين موضوع برايم جالب بود شايد گرهي از مشکلات فرهنگي باز شود
در اين تحقيق از 43 منبع استفاده شده است. نوع تحقيق بنيادي است و روش جمع آوري اطلاعات به صورت کتابخانه اي مي باشد. از قرآن و نهج البلاغه و تفاسير، کتب فلسفي و اسلامي، روانشناسي و اخلاقي استفاده شده است.
کليدواژه: لذت و ألم، لذات مادي، لذات معنوي، لذات عقليه، سعادت، آرزو.
مریم سادات حسینی