بررسی ابتلا و امتحان الهی در قرآن
این مجموعه با عنوان ابتلا و امتحان بیان می کند ابتلا و امتحان که از سنن الهی است همان قوانین و شیوه های الهی می باشد . خدای متعال در جهان ، شیوه های معینی دارد که گردش امور را هرگز بیرون از آن شیوه ها ، انجام نمی دهد .
خداوند منان برای اینکه انسان به سعادت و کمال برسد ، او را مورد امتحان قرار می دهد . هدف اصلی این است که انسان ها خویشتن را بهتر بشناسند و نزد یکدیگر بهتر شناخته شوند.
در حقیقت ، پروردگار علیم و حکیم که آگاه به همه امور است ، بواسطه سنت امتحان با بندگان خویش اتمام حجت می کند .
حقیقت امتحان ، پیوند خاصی با اموری دارد که ، به واسطه آنها تحقق می پذیرد . لذا در این تحقیق به بررسی ویژگی ها ، ابزار ، آثار ، حکمت ها و مصادیق امتحان پرداخته شده است .
با توجه به این مسائل ، به کتب تفاسیر و روایی مراجعه شده و به جمع آوری آیات و روایات مرتبط پرداخته شده است و چندین کتاب که مربوط به سنت امتحان ،و مختار بودن انسان ، بود را بررسی نمودم.
در نهایت به این نتیجه دست یافتم که امتحان الهی یکی از سنت های خداوند است که همیشه ثابت و جاری و غیر قابل نسخ است و در هر عصری و برای تمامی افراد ، حتی پیامبران و امامان معصوم (ع) وجود داشته است و اکنون نیز جریان دارد .
اینکه خداوند بندگانش را امتحان می کند ، برای یادگیری و کشف مجهولات نیست بلکه ، صرفاً به جهت آن است که صلاحیت باطنی انسان ها ، برای خودشان آشکار شود . خداوند از ابزار و وسایل گوناگون جهت این امر استفاده می کند .
امتحان الهی موجب پایان دادن به غرورها ، غفلت ها ، طغیان ها و خواب زدگی هاست .
کلید واژه : ابتلاء ــ امتحان ــ فتنه ــ تمحیص ــ اختبار
س.حصارکی